Patenty

Procesy konania

Rezortná koordinačná skupina

Boj proti falšovaniu a autorskému pirátstvu

Verejné vyhlášky

Projekty spolufinancované z EÚ

Kontakty

Aktuality

Dokumenty na stiahnutie

Hrušovský lepník je slovenský produkt chránený na európskej úrovni

Európska komisia schválila 25. júla 2022 nové chránené zemepisné označenie (CHZO) zo Slovenska. K Skalickému trdelníku, Slovenskej bryndzi či Zázrivskému korbáčiku pribudol od pondelka aj Hrušovský lepník. Zemepisné označenie znamená, že tento produkt sa nikde na svete, okrem vymedzenej oblasti na Slovensku, nemôžu vyrábať. Inak povedané, jeho pôvod sa viaže ku konkrétnemu miestu alebo oblasti. Aby mohol produkt takéto označenie získať, musí spĺňať prísne kritériá kvality, ktoré sa nemôžu meniť v čase, a teda je pre spotrebiteľov zárukou tradičnej, nemennej chuti.

Hrušovský lepník je okrúhly alebo napoly preložený koláč s priemerom 20 až 35 cm z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta. Vyrába sa v slanej a sladkej verzii, pričom slaný lepník je na povrchu potretý cesnakom s maslom alebo masťou a v sladkej verzii je naplnený lekvárom. Rovnako sa vyrába aj ako plnený na povrchu alebo vnútri. Ako náplň sa využíva roztopené maslo s tvarohovo-zemiakovou náplňou so škoricou či vanilkovým cukrom alebo sa plní kapustou. Vyrába sa tradičným ručným spôsobom a je pečený v kamenej peci z lomového kresaného kameňa.

Aktuálne máme na Slovensku registrovaných 36 chránených zemepisných označení a chránených označení pôvodu. Schválené by v Európskej komisii mali tento rok byť ešte dva produkty – Bardejovský med a Tokajské víno zo slovenskej oblasti. „Slovensko opätovne ukázalo, že tradície a hrdosť regiónov sú u nás veľmi silné. Som presvedčený, že Hrušovský lepník po zápise v európskych registroch priláka ešte viac turistov a bude mať pred sebou ešte úspešnejší príbeh," povedal predseda Úradu priemyselného vlastníctva Matúš Medvec.

Mgr. art. Jana Záchenská

Fotogaléria k článku:

Fotografia k článku
Hrušovský lepník

Fotografia k článku
Ilustračný obrázok